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YOU HA VE REQUESTED A LEGAL OPINION AS TO WHETHER A 
PROHIBITED CONFLICT OF INTEREST WOULD BE CREATED 
WERE YOU, A CITY COMMISSIONER, TO SOLICIT OR ACCEPT 
FINANCIAL CONTRIBUTIONS TO ASSIST IN SPONSORING AN 
EVENT FOR AN ARTIST AT AN ART GALLERY LOCATED IN A 
BUSINESS OWNED BY MEMBERS OF YOUR FAMILY? 

ADDITIONALLY, YOU ASKED IF A VIOLATION OF ETHICS LAW 
WOULD OCCUR IF YOU WERE TO DIRECT THE PROCEEDS FROM 
THE SALE OF THE ART TO GO TO AN ORGANIZATION THAT 
PROVIDES ASSISTANCE TO HOMELESS WOMEN'! 

In your request for a legal opinion you advise that your family runs an art gallery that is 
located in the District that you represent as a City Commissioner. You also state that neither you 
nor your husband owns an interest in the business. You indicate that you wish to host an event 
with an artist at said art gallery. In order to defray the costs of such event, you intend to solicit 
sponsors. You indicate that none of the sponsors have any business before the City Commission. 
Additionally, you would like the proceeds from the sale of the art work to go to Lotus House 
which provides assistance to women who are homeless. Thus, it is assumed that the proceeds 
would be directed to a charitable organization. 

There is no provision of the Code of Ethics for Public Officers and Employees which 
prohibits altogether a public officer from soliciting or accepting any financial gifts, including 
contributions to sponsor an event such as the one you describe. So long as the solicitation or 
acceptance of financial contributions from the sponsors is not based upon any understanding that 
official action would be influenced, and so long as the official does not know, and with the 
exercise of reasonable care should not know, that it is being given to influence some official 
action in which the public officer is expected to participate, neither Sections 112.313(2) nor 
112.313(4), Florida Statutes, nor City of Miami Code Section 2-613, would prohibit a City 
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Commissioner from soliciting or accepting such financial contributionsY 

Please note that the law places the burden upon a public officer to exercise reasonable 
care in determining whether a particular payment or thing of value has been given with the intent 
to influence his or her official action. Assuming the donor is in a position to be benefited by the 
officer's action, the officer should weigh the value of the thing received against the ostensible 
purpose for its having been given. The larger its value, the more difficult it should be to justify 
its having been given for any reason except to influence, assuming that there is some official 
action on the part of the recipient anticipated in the future which would affect the donor or some 
other specific person or entity related to the donor. 

In conclusion, so long as your solicitation or acceptance of contributions from sponsors to 
host the art event is not based upon any understanding that your official action would be 
influenced, and so long as you do not know, and with the exercise of reasonable care should not 
know, that it is being given to influence some official action in which you are expected to 
participate, it is my opinion that the Code of Ethics would not prohibit you from soliciting or 
accepting contributions from sponsors and directing the proceeds from the sale of the art to the 
Lotus House. 
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!/ SOLICIT A Tl ON OR ACCEPTANCE OF GIFTS. -- No public officer or employee of an agency or 
candidate for nomination or election shall solicit or accept anything of value to the recipient, including a 
gift, loan, reward, promise of future employment, favor, or service that is based upon any understanding 
that the vote, official action, or judgment of the public officer, employee, or candidate would be influenced 
thereby. [Section 112.313(2), Florida Statutes (2006)] 

UNAUTHORIZED COMPENSATJON.--No public officer, employee of an agency, or local government 
attorney or his or her spouse or minor child shall, at any time, accept any compensation, payment, or thing 
of value when such public officer, employee, or local government attorney knows, or, with the exercise of 
reasonable care, should know, that it was given to influence a vote or other action in which the officer, 
employee, or local government attorney was expected to participate in his or her official capacity. {Section 
112.313(4), Florida Statutes (2006)] 

ACCEPTING GIFTS, ETC., FROM PERSONS CONTRACTING, ETC., WITH CITY. Every officer, 
official or employee of the city, including every member of any board, commission or agency of the city, is 
expressly prohibited from accepting, directly or indirectly, from any person, company, firm or corporation 
to which any purchase order or contract is or might be awarded, any rebate, gift, money or anything of 
value whatsoever, except where given for the use and benefit of the city. [Miami City Code Section 2-613] 
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