
CITY OF MIAMI 
OFFICE OF THE CITY ATTORNEY 

LEGAL OPINION - #09-002 

TO: Honorable Mayor and Members of the City Commission 

FROM: 

DATE: April 28, 2009 

RE: Interpretation of Florida Resign-to-Run Law and Method of Filling 
Vacancy in Office pursuant to the City of Miami Charter. 

The City Attorney has been advised that an incumbent Commissioner whose term is not expiring 
this year plans to rnn for the Office of Mayor during the General Municipal Election to be held on 
November 3, 2009. The City Attorney has received several inquiries relating to the Florida Resign-to-
Run Law and the City of Miami Charter ("Miami Charter"). Specifically: 

1. HOW AND WHEN IS THE INCUMBENT COMMISSIONER 
REQUIRED TO RESIGN IN ORDER TO RUN FOR THE OFFICE OF 
MAYOR DURING THE GENERAL MUNICIPAL ELECTION TO BE 
HELD IN 2009? 

2. HOW AND WHEN IS THE VACANCY CAUSED BY THE 
INCUMBENT COMMISSIONER'S RESIGNATION FILLED? 

3. CAN THE VACANCY BE FILLED BY HOLDING A "SPECIAL 
ELECTION" CONCURRENTLY WITH THE GENERAL 
MUNICIPAL ELECTION SCHEDULED FOR NOVEMBER 3, 2009 
TO ELECT CITY COMMISSIONERS FROM DISTRICTS 3 AND 5 
AND THE MAYOR? 

ANALYSIS 

Question 1 

HOW AND WHEN IS THE INCUMBENT COMMISSIONER 
REQUIRED TO RESIGN IN ORDER TO RUN FOR THE OFFICE OF 
MAYOR DURING THE GENERAL MUNICIPAL ELECTION TO BE 
HELD IN 2009? 

The Florida Resign-to-Run Law, set forth at Section 99.012, Florida Statutes (2009), requires 
elected or appointed officials to resign before rnnning for another public office. In particular, Section 
99.012(3)(a) states: "No officer may qualify as a candidate for another state, district, county, or 
municipal public office if the terms or any part thereof run concurrently with each other without resigning 
from the office he or she presently holds." 

The purpose of the Resign-to-Run Law is twofold. The legislative intent for the Statute is (1) to 
prevent an elected official or appointed official holding office to use the prestige and power of that office 
in seeking election to a higher or different office; and (2) to avoid the unnecessary cost of special 
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elections occasioned by elected or appointed officials who, while holding one office, seek and obtain 
another elected office. See Holley v. Adams, 238 So.2d 401, 407 (Fla. 1970). 

Pursuant to the Resign-to-Run Law, the term of the incumbent Commissioner whose term does 
not expire in 2009 would run concurrently, or overlap, with the term of the newly elected Mayor. 
Consequently, in order to run for the Office of Mayor during the General Municipal Election in 
November 2009, the incumbent Commissioner must resign in accordance with the Resign-to-Run Law. 

The resignation required by the Resign-to-Run Law is irrevocable. See§ 99.012(3)(b), Fla. Stat. 
Further, the resignation must be submitted in writing at least ten days before the first day of qualifying for 
the office sought. See§ 99.012(3)(c), Fla. Stat. Under Section 7 of the Miami Charter, "An affidavit of 
candidacy shall be filed not earlier than sixty (60) days and not later than forty-five ( 45) days prior to the 
date of the general municipal election[.]" 

In Section 99.012(d), the Resign-to-Run Law mandates that the resignation must be effective no 
later than the earlier of the following dates: 

1. The date the officer would take office, if elected; or 

2. The date the officer's successor is required to take office. 

Thus, the effective date of resignation can be no later than the earlier of either the date the incumbent 
Commissioner would take office if elected to the Office of Mayor, or the date the incumbent 
Commissioner's successor would take office. 1 

Question 2 

HOW AND WHEN IS THE VACANCY CAUSED BY THE 
INCUMBENT COMMISSIONER'S RESIGNATION FILLED? 

The Resign-to-Run Law addresses the method to fill the vacancy for the unexpired term of the 
resigning officer. Section 99.012(£)2 provides, in pertinent part: 

With regard to an elective charter county office or elective 
municipal office, the vacancy created by the officer's resignation 
may be filled for that portion of the officer's unexpired term in a 
manner provided by the respective charter. The office is deemed 
vacant upon the effective date of the resignation submitted by the 
official in his or her letter of resignation. 

(Emphasis added.) 

Based upon Section 99.012(f)2, the resulting vacancy in an elective municipal office may be 
filled for the unexpired term "in a manner provided by the respective charter." Although the Florida 
Statute appears permissive as to the application of the Miami Charter, the Miami Charter itself is 
mandatory regarding the method of filling vacancies. Cf Florida Division of Elections Opinion 80-16 
(June 19, 1980) (requiring special election because "it is unavoidable here; it is the manner provided 
under the municipal charter for filling a vacancy in the Mayor's office."); Florida Division of Elections 
Opinion 82-20 (July 23, 1982) (same). Thus, the remaining Commissioners must fill the vacancy in 
accordance with the method provided in the Miami Charter. 

1 Under Chapter 1, General Provisions, Section 1-2 of the City of Miami Code, "In computing any period of time 
prescribed or allowed by this Code, the day of the act, event or default from which the designated period of time 
begins to run shall not be included. The last day of the period so computed shall be included unless it is a Saturday, 
Sunday or legal holiday, in which event the period shall run until the end of the next day which is neither a Saturday, 
Sunday nor legal holiday. When the period of time prescribed or allowed is less than seven days, intermediate 
Saturdays, Sundays and legal holidays shall be excluded in the computation." 
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Section 12(a) of the Miami Chatter states, in pettinent pait: 

A vacancy on the city commission or in the office of the mayor caused 
by death, resignation, forfeiture or other action or causes shall be filled 
within ten (10) days after such vacancy occurs by a majority of the 
remaining city commissioners.2 

Furthermore, Section 99.012(£)2 provides that the office is deemed vacant upon the effective date 
of the resignation submitted by the official in his or her letter of resignation. The operation of the term 
"vacancy" used in the Resign-to-Run Law has been discussed by the Florida Division of Elections. In 
Florida Division of Elections Opinion 00-09 (August 22, 2000), the Division opined: 

Although a vacancy is created or becomes operative at the time an 
irrevocable resignation is submitted, Spector v. Glisson, 305 So.2d 777 
(Fla. 1974), the office is not "vacant" until the date a resignation 
becomes effective. See Tappy v. State ex rel. Byington, 82 So.2d 161 
(Fla. 1955) and State ex rel. Landis v. Baxter, 122 Fla. 312, 165 So. 271 
(Fla. 1936). The public officer's tender of a resignation before 
qualifying creates a vacancy in office effective at a future date, which 
permits persons to qualify as candidates for nomination and election to 
that office as if the public officer's term were otherwise scheduled to 
expire. However, there is !!Q vacancy in the office until the effective 
date of the resignation. When a resignation is submitted with a future 
effective date, the "remainder of the term" is the term of office 
remaining after the effective date of the resignation. 

(Emphasis added.) 

Under Section 12(a) of the Miami Charter, the remaining Commissioners are required to make an 
appointment to fill the vacancy within ten days "after such vacancy occurs by a majority of the 
remaining city commissioners." (Emphasis added.) This highlighted language itself indicates that the 
appointment will happen after the "actual" vacancy occurs; otherwise the appointment would not be made 
by the "remaining" commissioners. This conclusion is supported by the reasoning of the Division of 
Elections in the above cited opinions. Hence, the ten-day period within which to make an appointment 
under Section 12 of the Miami Charter is triggered by the date the incumbent Commissioner's office 
actually becomes vacant. 

Question 3 

CAN THE VACANCY BE FILLED BY HOLDING A "SPECIAL 
ELECTION" CONCURRENTLY WITH THE GENERAL 
MUNICIPAL ELECTION SCHEDULED FOR NOVEMBER 3, 2009 
TO ELECT CITY COMMISSIONERS FROM DISTRICTS 3 AND 5 
AND THE MAYOR? 

Whether a Special Election can be held concurrently with the General Municipal Election on 
November 3, 2009, depends on the timing of the effective date of the incumbent's resignation and the 
actions taken by the remaining Commissioners to fill the vacancy. 

2 As discussed further herein, under Section 12 of the Miami Charter, if the remaining Commissioners fail to 
appoint a person to fill the vacancy within ten days, the City must call a Special Election to fill a vacancy. 
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Pursuant to Section 12(b) of the Miami Charter, if the Commissioners fail to appoint a 
replacement to fill the vacancy within ten days, a "Special Election" must be called. The Special Election 
must be held at a date not less than 3 8 and not more than 45 days after the expiration of the ten-day period 
and the five-day qualifying period. The qualifying period for the Special Election is for the five days, not 
including Saturday, Sunday, or legal holidays, before the 38th day before the date of the Special Election.3 

On April 2, 2009, the City Commission adopted Resolution No. 09-00276 calling for a General 
Municipal Election to be held on November 3, 2009 to fill the Office of Commissioners for Districts 3 
and 5 and the Office of Mayor. Provided that the effective date of the resignation falls within the time 
requirements of Section 12 of the Miami Charter, the remaining Commissioners can call for a Special 
Election to be held on November 3, 2009. 

CONCLUSION 
Under the Florida Resign-to-Run Law, an incumbent Commissioner whose term is not expiring in 

2009, intending to run for the Office of Mayor in 2009, is required to resign from the Office of 
Commissioner. The written resignation is irrevocable and must be submitted at least ten days prior to the 
first day of qualifying. Under the Resign-to-Run Law, the effective date of resignation can be no later 
than the earlier of either the date the incumbent commissioner would take office if elected to the Office of 
Mayor, or the date the incumbent Commissioner's successor would take office. 

The vacancy created by the resignation must be filled by the procedure set forth in the Miami 
Charter. Under Section 12 of the Miami Charter, the remaining City Commissioners must appoint a 
person to the vacant office within ten days after the office becomes vacant. If the remaining 
Commissioners fail to fill the vacancy in office by appointment, a "Special Election" must be called. The 
Special Election must be held at a date not less than 38 and not more than 45 days after the expiration of 
the ten-day period and the five-day qualifying period. The qualifying period for the Special Election is 
the five days, not including Saturday, Sunday, or legal holidays, before the 38th day before the date of the 
Special Election. 

Whether a Special Election can be held concurrently with the General Municipal Election that 
will be held on November 3, 2009, depends on the timing of the effective date of the incumbent's 
resignation and the actions taken by the remaining Commissioners to fill the vacancy. 

cc: Pedro G. Hernandez, City Manager 
Priscilla Thompson, City Clerk 

Pursuant to Section 12 of the Miami Charter, the person who receives the greatest number of votes for the Office 
in said Special Election is elected to fill the vacancy until whichever of the following occurs first: (1) the odd-year 
general municipal election for Mayor and City Commissioners, or (2) the even-year State of Florida general 
election, at which election national, state, and county offices are filled. There is no provision for a runoff. 
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